Nul-de lijns ondersteuning

0de-lijns ondersteuning is zorg zonder formeel kader en heeft geen loketfunctie. Contacten in de nuldelijn starten informeel en vrijblijvend, maar kunnen wel heel belangrijk zijn.
Het gaat om mensen uit de eigen, directe omgeving, zoals partner, familie, vrienden, een collega (veteraan/buddy), een (voormalig) commandant, veteranenhelpers (gastvrouwen en -heren van Ontmoetingscentrum ‘de Treffer’) en geestelijk verzorgers. De waarde van de nulde lijn voor de veteraan is dat het de eerste drempelloze zorg vanuit een vertrouwde omgeving is. Hieruit kan eventueel een doorverwijzing via het Veteranenloket naar de professionele hulpverlening voortkomen.

Naast de nuldelijnsondersteuning van het Ontmoetingscentrum de Treffer geeft de Digitale Sociale Kaart Veteranen (http://www.disk-veteranen.nl/) een overzicht van de organisaties, diensten en voorzieningen speciaal voor veteranen en hun relaties. Het gaat daarbij om ondersteuning bij de verwerking of hantering van psychosociale en psychische klachten na een ingrijpende gebeurtenis of de gevolgen daarvan. Maar ook belangenbehartiging, informatieverstrekking, saamhorigheidsactiviteiten, reünies, sociale activiteiten en herdenkingen. 


Een bijzondere vorm van nuldelijnsondersteuning is Geestelijke Verzorging
Als participant binnen het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV) bieden de diensten Geestelijke Verzorging van het ministerie van Defensie een netwerk van geestelijk verzorgers. Die hebben zelf gewerkt in een oorlogsgebied of deelgenomen aan één of meerdere (vredes) missies. Personen die voor een vertrouwelijk gesprek of een andere dienst een beroep willen doen op een geestelijk verzorger van hun voorkeur, kunnen met het netwerk in contact worden gebracht door de coördinator van de Geestelijke Verzorging Veteranenzorg. 

 

Contactgegevens coördinator Geestelijke Verzorging

Veteraneninstituut

Postbus 125, 3940 AC Doorn.

Tel: 0343-474150

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © 2021 SVBZO. Alle rechten voorbehouden. Disclaimer.
Website gemaakt door Mark Meelhuysen.